Judgment Search

Reordering

Display:

A reordering scheme involved pews, platforms, the floor, the pulpit, a dais, a toilet, new heating and lighting, a kitchen, new chairs and storage facilities. The Chancellor granted a faculty, subject to conditions.

The proposed works included: (1) repair, replace and treat rotten and infested roof timbers and beams and floor supports and floors; (2) create a ramped disabled access adjacent to the main door; (3) create a disabled toilet within the disused south porch; (4) permanently remove some pews to create additional space for movement around the church and disabled/wheelchair access; and (5) create a larger family-friendly pew area at the rear of the south aisle by the removal of two pews. There were no objections. The Chancellor was satisfied that the proposed works would not result in any harm to the significance of the Grade II* church as a building of special architectural or historic interest, and accordingly granted a faculty.

Confirmatory Faculty to carry out significant modifications in the execution of works previously permitted under faculty. The variations are: 1. to re-site the font further north, 2. to re-grade the pathway to the new platform in front of the west doors, 3. to modify the roof on the new inner west lobby, 4. to paint the salvaged pew ends incorporated into the new WC and kitchen screens, 5. to replace the proposed carpet tiles with a pattern of Amtico tiles in three colours, and 6. to introduce various new lighting fittings.

The petitioners wished to remove four rows of pews from the west end of the nave, in order to allow greater community use of the church. The church had a mixture of medieval and Victorian pews. The Chancellor granted a faculty to allow the removal of the pews as requested, with the exception of one medieval pew and frontal.

The unlisted church had been built in 1966. A font constructed from brick, and clad in marble, had been removed from the church and broken up without the authority of a faculty. The stainless steel bowl, which had been part of the font, had been incorporated into a wooden, moveable font. The Chancellor granted a confirmatory faculty for the disposal of the old font and the incorporation of the stainless steel bowl in the new font. The judgment contains a discussion of the law relating to the disposal of redundant fonts.

Faculty granted for extensive re-ordering including, the provision of toilet facilities, the removal of the choir stalls on both the north and south sides of the church, repositioning of the font, and the use of chairs in the new baptistry area, the removal of three rows of pews at the rear of the church, the installation of a balcony with stair access at the west end of the church, the provision of a separate meeting area under the balcony and a refreshment bar, a wooden and glass screen to divide the worship area from the meeting area, the replacement of the wooden main entrance door with glass doors.

The proposal was to remove from the unlisted mission church, built in 1907, two World War I war memorials and a soldier's grave marker and place them on display with other WWI material in the adjacent community room, where they would be more visible and accessible to the community. Two objectors felt that placing the items in a community room was inappropriate, and would detract from the respect and reverence with which they should be treated.

The vicar and churchwardens wished to carry out certain items of refurbishment to the church, including "install etched safety glass panels between the main entrance lobby and the church". It was intended that these glass panels should replace the existing wooden panels, in the interests of safety and security and allowing more light into the lobby. Two parishioners objected to the glass panels on the grounds that anyone who felt ill and wanted to sit outside the body of the church for a while during a service would not be able to enjoy some privacy in the lobby if there were glass panels. The petitioners pointed out that there were other areas in the church where people who were feeling ill could enjoy some privacy. The Chancellor determined that the petitioners had made out a proper case for the work and granted a faculty.

The area around the font of the Grade I church consisted of sandstone flags, which over time had become very worn and had been patched with slate and concrete. The proposal was to relay the area with stone to match the existing stone around it, and to re-locate the slate to the south side to complete the paving of the south aisle in slate, all but the west end of that aisle already being paved in slate. The Society for the Protection of Ancient Buildings objected to the proposal, preferring to see further patch repairs. Having inspected the floor, the Chancellor was satisfied that the proposed work was necessary in the interests of safety from trip-hazards, and being satisfied also that the work would not result in harm to the significance of the church as a building of special architectural or historic interest.

The proposed works included: glazed frameless inner doors; a new limestone floor with under-floor heating; the removal of a plywood ceiling, the oak reredos on the east wall, 1950s pews, a replacement organ, lighting and cables; the provision of new lighting and projection facilities; the introduction of chairs; and the construction of a freestanding ‘extension’ building in the churchyard. Five objectors did not wish to be parties opponent. The Deputy Commissary General deemed the changes wholly appropriate and granted a faculty.