Judgment Search

Reordering

Display:

The Vicar and Churchwarden sought permission to remove and dispose of six pews from the rear area of the church in order to establish a flexible area for use for various activities, and also to erect an additional plaque directly under the present War Memorial wall plaque in order to add ten missing names. The Chancellor had already, on application, granted an interim faculty for the memorial plaque, so that it could be completed prior to the war centenary commemorations. The Chancellor was satisfied that the petitioners had made out a case for the removal of the pews and granted a faculty.

Faculty refused for a two-storey church extension on the grounds of size and appearance.

The proposals were to remove the front seats in the sanctuary; to extend the Chancel step into a semi-circle and install a moveable altar rail and locate the Side Altar as a nave altar; to remove all the wooden flooring, cut down the pews whilst retaining the pew ends, and so to make the pews moveable; and to provide ramps to run west and east along the wall line from the southwest door. Principles in Re St. Alkmund Duffield considered. Faculty granted for all items, apart from the removal of pews west of the cross aisle (except those next to the proposed ramp).

The petition proposed the removal and disposal by sale of the existing 25 pews and their replacement with 125 Howe 40/4 chairs. The Deputy Chancellor granted a faculty.

The works proposed by the petitioners included the removal of pews from the north and south aisles and the augmentation of toilet and kitchen facilities within the church. The Victorian Society objected to the removal of pews. Re St. Alkmund Duffield [2013] considered. Faculty granted.

There had originally been a proposal to sell the organ located in the church tower, and to use the space presently occupied by the organ to provide for kitchen and toilet facilities. The organ had not been used for many years, but had been installed shortly after the church had been built in the 19th century. However, the current petition was limited to the sale and removal of the organ. The Chancellor was satisfied in principal that the removal of the organ and installation of the kitchen and toilet facilities would benefit the church and the community, and he granted a faculty for the sale of the organ, provided that the sale would take place within two years, and provided also that the organ should remain as it is until the petitioners have permission from the Court to install the proposed kitchen and toilet facilities.

The petitioners sought a faculty to allow a temporary reordering, authorised by the Archdeacon, to remain permanently. This included a children's area at the west end of the church, the removal of a large painting from the west wall, the permanent removal of six pews, and an information 'Hub'. There were four objectors, of whom one became a party opponent. The Chancellor concluded that the impact of the proposed changes on the appearance of the church would be modest, and that the proposals for providing information about the church to a growing population were appropriate. He accordingly granted a faculty.

The proposals were to re-order the west end of the church, including (1) replacement of the outer west doors;  (2) relocation of the inner west screen doors to the bay of an arch between the chancel and the Lady Chapel; (3) creation of an entrance foyer at the west end with inner and outer screens and mezzanine floor above; and  (4) relocation of the font and its cover from the west end to the north aisle. Faculty granted, subject to the base of the font (designed by G.E. Street, architect of the Royal Courts of Justice) being retained, rather than replaced with a larger base, as proposed in the petition.

The faculty proposed changes to the heating sytem, removal of the side aisle pews and introduction of upholstered chairs to match the chairs in the centre of the nave, which had been authorised in 2015 to replace the nave pews. The Victorian Society objected to more upholstered seating. The Chancellor concluded that, "It would not be reasonable to deny the petitioners more of the same sort of chair", and granted a faculty.

In 2016 the Archdeacon discovered that a toilet, within a roofless cubicle, had been installed without the grant of a faculty in the church vestry and that the arrangements for the drainage of sewage from the toilet had involved excavation into the ancient churchyard. It was later discovered that a kitchen sink unit and a wall mounted electric water heater had been installed without faculty inside a cupboard at the base of the church tower. All of the works were said to be of poor quality. The Archdeacon, the Secretary of the Diocesan Advisory Committee ("DAC") and the Diocesan Registrar endeavoured to get the District Church Council ("DCC") to carry out restoration works. Eventually a faculty petition was filed for the restoration works. The Chancellor granted a faculty for the church to be restored to its former condition and directed that the DCC should pay the Registry costs and the costs of the DAC employing counsel to advise in the matter.