Judgment Search

Reordering

Display:

The proposed works as set out in the Petition included: "to reorder the chancel area to provide a raised platform which will be level with the current chancel steps; to provide a movable Nave Altar to be crafted from two redundant two-seater stalls; to provide a three sided dais complete with removable altar rails to allow people to kneel when receiving Holy Communion and to provide a stage area when hosting school concerts and choirs". The Victorian Society objected, but did not become a party opponent. On the basis that the applicants were motivated by a real desire to make the church more accessible both to the community and to the congregation in terms of their participation in the Liturgy, and that the proposals were completely reversible, the Chancellor granted a faculty.

A faculty was granted for the replacement of the church light fittings installed in 1970 with a combination of 'wall washer' lights and fixed lights.

Faculty granted for the installation of a handrail to the wall of the spiral staircase leading to the ringing chamber of the church tower, the handrail to be made of polypropylene with an outer rope covering. A similar handrail had previously been fitted without authority and had been removed by direction of the Commissary General on health and safety grounds, on an application of the Archdeacon, due to poor fixings.

The Rector and Churchwardens applied for a faculty for the installation of a WC in the north-west corner of the church, the replacement of the pipe organ with an electronic organ, the re-siting of some pews, and the rearrangement of some windows. The only contentious item was the removal of the pipe organ to accommodate the WC facilities. The pipe organ had been installed in the 1950s and was of doubtful provenance. The Chancellor granted a faculty.

The Chancellor granted a faculty authorising the erection of an extension to the church to provide toilets and storage space. Access to the new facilities would be via the existing north door to the church and thus there would be no impact on the existing interior of the Grade I listed church.

The Chancellor granted a Faculty to authorise the replacement of the existing wet gas-fired central heating system with a new gas-fired system with new pipework and radiators. There was one party opponent, a member of the PCC, who had argued, inter alia, that the proposed system, unlike an electrical system, would not meet carbon emission reduction targets. But the Diocesan Advisory Committee had considered alternative proposals and recommended the gas-fired wet system as the most appropriate.

The proposals for the Grade I listed church included the removal of the fixed pews in the nave, north aisle and choir, and their replacement with new moveable pew benches; also, the installation of underfloor heating. The Commissary General granted a faculty, but expressed concern that a contract had been signed with the contractor before the petition had been referred to her.

The vicar and churchwarden sought a faculty for an extension to the north side of the church and the construction of a new car park. The proposed extension would house a small kitchen and lavatory facilities. There would also be level access for the disabled from the new car park. The Chancellor granted a faculty, being satisfied that "the public benefit would outweigh the measurable, though not serious, harm that will result."

The proposal was to build an extension on the north side of the Grade II* church, linked by a corridor, to provide toilets, a kitchen and a community room/classroom. The Deputy Chancellor determined that a good case has been made for the proposed extension and that the public benefits of the proposals were sufficient justification, despite the harm to the significance of the Grade II* listed building.

The proposal was to remove the worn Victorian tiles at the west end of the nave, apart from those around the font, and to replace them with Cadeby limestone paving to match the paving laid to replace the Victorian tiles in the remainder of the nave 20 years previously, when the Parochial Church Council was unable to replace all the tiles in the nave. Heritage England and the Victorian Society objected. The Chancellor was satisfied that any harm to the significance of the church as a building of special architectural or historic interest would not be serious, and he accordingly granted a faculty.