Judgment Search

Reordering

Display:

The petition proposed various items of reordering. The Victorian Society had initial reservations about the removal of all but two pews and the replacement of the pews with upholstered chairs, but later withdrew their objection in favour of solid wood (unupholstered) chairs. The Society also objected to the carpeting of the nave and the erection of a partition to create a meeting room, WC and kitchen. The Chancellor granted a faculty subject to a condition that the replacement chairs should be of solid wood and not upholstered.

The Chancellor granted a faculty granted for replacement of a oil-fired boiler with gas boilers, notwithstanding that a parishioner had concern that the proposals would cause unnecessary damage to the building.

The petition included extensive proposals to carry out re-ordering at the (liturgical but not geographical) west end of the church, where a considerable amount of re-ordering had taken place in the 1980s and 1990s. The Victorian Society objected to the replacement with glass doors of two pairs of partly-glazed wooden lobby doors at the Brixton Road entrance. Applying the Duffield principles, the Chancellor found that, "there is clear and convincing justification for the proposals in terms of the benefits to the mission of the church. The benefits outweigh the very limited harm which I have identified to the significance of the listed building." Faculty granted.

The Petition contained proposals for the complete re-wiring and the installation of new and emergency lighting within the Grade II listed church. The Chancellor was satisfied that the proposed works would not alter the Grade II church to such an extent as to be likely to affect its character as a building of special architectural or historic interest and he accordingly granted a faculty.

The Petition sought to make permanent a temporary reordering carried out under an Archdeacon's licence: to relocate the altar to the nave; to remove two front pews (one from either side of the aisle) and making good the floor; and to install two portable communion rails. The Victorian Society and five parishioners objected to the proposals, but did not become parties to the proceedings. The Chancellor was satisfied that the changes did not make a significant impact on the character of the church, and that what small impact they made could be justified by the improvement of access and circulation.

Petition for re-ordering, including partial removal or shortening of pews; levelling of floor to improve access; installation of accessible WC; installation of “brew facilities”; installation of a glazed screen to create meeting/creche area; installation  of new heating system. Objections by Church Building Council to partial removal of pews and type of heating. Judgment given on the basis of written representations. Faculty granted.

The Chancellor granted a faculty to authorise the removal of a number of pews from the front of the nave of the unlisted church building, in order to allow greater flexibility of use of the church, subject to the condition that the pews should be stored in a part of the church, with liberty to apply for them to be removed permanently, if the experiment proved successful.

The Team Rector and churchwardens sought a confirmatory faculty for the retention of a nave altar, which had been in use since a reordering of the interior of the church in 2013/2014. The nave altar had been made from the wood of the choir stalls, which had been removed as part of the reordering. The Diocesan Advisory Committee objected to the retention of the altar on the grounds that it was too low (it originally had castors, which had been removed), and the surface area was too small. The Vicar General was satisfied that the surface of the altar was adequate, and he granted a confirmatory faculty subject to conditions that blocks should be placed under the legs of the altar, to raise the altar to a more appropriate height, and that the altar should at all times be covered by a Laudian fall.

The petition proposed an extensive reordering of the Grade II late Victorian church, which would "provide a more flexible space, improved facilities, proper disabled access, proper facilities for families and children, modern heating, modern lighting and a more attractive physical environment to develop the Parish's mission." The Chancellor granted a faculty for the proposed works, with the exception of the proposal to cover all the Victorian tiles in the nave with a wooden floor. The Chancellor stated that he would deal with the issue of the floor by way of an addendum to the judgment, after the parish had had a further opportunity to discuss the matter with the Victorian Society, who had objected to all the tiles being covered.

In 1971 there had been a major reordering of the Grade II Victorian church, which included (inter alia) a re-orientation, so that the pews (made free-standing) faced north towards a dais on which the Holy Table was positioned; the nave was also carpeted. A new major reordering was proposed, to include returning to the original orientation (east-west), replacing the carpet with tiles and replacing the pews with upholstered chairs with metal frames. The Victorian Society objected to the proposed tiles and the upholstered chairs. The Chancellor decided that the proposals were reasonable and granted a faculty. In his judgment, the Chancellor makes some comments on the second of the 'Duffield' questions and also on the status of the CBC's guidance regarding chairs.