Judgment Search

Reordering

Display:

The faculty petition proposed extensive reordering. The church had entered a period of decline in the 1990s and was without an incumbent from 2010-2014, when it came under the leadership of a team from St Peter’s, Brighton, which is part of the Holy Trinity Brompton network. Since then a more modern style of worship had been adopted and the congregation had grown. The only point of contention was the type of chair chosen to replace the pews. The petitioners favoured the Alpha SB2M chair, which is a stackable, metal chair with a chrome finish and an upholstered seat and back. The Victorian Society objected to the proposed and became a party opponent. Originally, they felt that a wooden, unupholstered chair would be more appropriate. However, after further correspondence they accepted that in the particular context of a church which had been revived by modern forms of worship and other events in the church, the Alpha chair would be acceptable. This was also the view of the Deputy Chancellor, who granted a faculty for all the items, subject to two agreed amendments.

Determination of two petitions on written representations in respect of a Victorian Grade 1 church (14 of its 15 stained glass windows designed by Edmund Burne-Jones and made by William Morris and company). The first petition sought permission to remove and dispose of two pews from the front of each side section of pews and relocate the pew frontals; to remove and dispose of three pews from the rear of each section of pews; to remove pew platform, level floor and re-carpet; to remove redundant piping from centre aisle; to remove and dispose of redundant parts of the existing sound system; to relocate sound desk to rear of pews; to install new sound desk equipment and audio-visual equipment. The second petition sought a faculty to authorise the introduction of a circular votive candle stand. Faculty granted in respect of each petition.

The proposals included the building of an extension adjoining the north-west corner of the church; the reordering of the west end of the nave (including the erection of a meeting room; the moving of the font to the middle of the south aisle; and the removal of pews from the south aisle, in order to create a flexible space. The Chancellor granted a faculty.

A proposed reordering of the parish church included the removal of all the pews and their replacement with upholstered wooden chairs. The Victorian Society were not in favour of the removal of all the pews, and Historic England, whilst not objecting to the replacement of all the pews, objected to the chairs being upholstered, but if they were to be upholstered the fabric should be of a neutral colour. The Chancellor granted a faculty for (inter alia) the replacement of all the pews with upholstered chairs, provided that the fabric would be of a neutral colour, rather than the red colour originally proposed.

The petition proposed the following works of reordering: (1) install access ramp to south door (2) introduce entrance lobby to south entrance (3) remove 2 pews at west end of south aisle and install disabled WC (4) re-order west end (5) upgrade kitchen facilities and (5) install a trench arch system with gravel and paved pathway over. There were objections to the moving of the pews and the access to the WC. The Chancellor was satisfied that the petitioners have made out a case for their proposals and he accordingly granted a faculty.

The proposals were to remove two pews and book boards from the west end of the nave, to re-site the font centrally in the west bay of the nave, to introduce kitchen cupboards against the north wall of the tower, to introduce display units and cupboards at the west end of both aisles and to do various works in the vestry. There were objections to the moving of the font and the loss of some pews. The Chancellor determined that the proposals were both necessary and appropriate and granted a faculty.

The Chancellor granted a faculty for some minor reordering of the chancel of the church, to include moving the stone altar forward by 1 metre, to allow the celebrant to face westwards. The work also included the removal and disposal of the children's choir stalls.

In 1972 a reredos had been installed in the church of St. James Grimsby (now Grimsby Minster) in memory of a parishioner's wife. The reredos had been made by the sculptor Frank Roper to a design by the architect George Pace. In the course of a reordering in 1995, which was carried out without faculty, the reredos was removed and stored in the church. Some other items of furnishing were also removed at the time and there present whereabouts were unknown. The petitioners in the present case wished to relocate the reredos to the church of All Saints Branston. The Chancellor granted a faculty, but directed that the archdeacon should prepare a list of the furnishings removed in 1995, with the names of the donors and locations of the items, if known, with a view to the Chancellor then making an order in respect of those items.

In 2008, the church architect sought formal advice from the Diocesan Advisory Committee for internal redecoration of the church. A revised request for formal advice was submitted in 2011. The DAC issued a certificate (with provisos) in respect of "a single coat of lime wash to the interior of the church". Work started in 2013, although no faculty had been granted. By the beginning of 2017, the walls were discoloured with algae. The architect advised the PCC that any remedial work and repainting would be covered by the earlier faculty (which in fact did not exist). Repainting was carried out in 2017, but with white clay paint instead of lime wash. When it was discovered by the DAC Secretary that the work had been done without faculty, an application was made for a confirmatory faculty. The Chancellor granted a faculty, but criticised the architect for allowing work to proceed without first making sure that a faculty had been granted, and he directed that the architect should pay two-thirds of the court fees.

The Vicar and Churchwarden sought permission to remove and dispose of six pews from the rear area of the church in order to establish a flexible area for use for various activities, and also to erect an additional plaque directly under the present War Memorial wall plaque in order to add ten missing names. The Chancellor had already, on application, granted an interim faculty for the memorial plaque, so that it could be completed prior to the war centenary commemorations. The Chancellor was satisfied that the petitioners had made out a case for the removal of the pews and granted a faculty.