Judgment Search

Downloads

Click on one of the following to view and/or download the relevant document:

Alphabetical Index of all judgments on this web site as at 1 October 2022

Index by Dioceses of 2022 judgments on this web site as at 1 October 2022

Reordering

Display:

The petitioners sought a faculty for the construction of a parish room (by way of extension) to the south of the church. Two neighbours and another parishioner objected, though there were no objections from the local planning authority (who in fact granted planning consent) or the amenity societies. The Chancellor granted a faculty.

An extensive reordering was proposed for a Grade II listed Victorian church. The Victorian Society and Heritage England, though not parties opponent, objected to the replacement of most of the pews with chairs, replacement of the dado panelling and replacement of the stone and wood floor with new wooden flooring. The Chancellor determined that the resulting public benefit (including liturgical freedom, pastoral well-being, opportunities for mission, and putting the church to viable uses that were consistent with its role as a place of worship and mission) would outweigh any harm that would be caused by the changes.

There was a proposal to build an extension to the north-east corner of the church, which would involve the demolition of a 19th century vestry. There were 16 parties opponent and many other objectors by letter. The need for the extension was as a result of the sale of a building opposite the church, which had been used by many church groups, but had fallen into great disrepair. The Chancellor was satisfied that the proposed extension would not result in harm to the significance of the church as a
building of special architectural or historic interest, and he accordingly granted a faculty.

Petition for installation of replacement sound system and installation of a projector screen in a Grade I church. Objections from Church Buildings Council and Society for the Protection of Ancient Buildings in respect of the screen. Re St Alkmund Duffield considered. Faculty granted for both items.

The Rector and Churchwardens petitioned for a faculty to authorise the removal of a large Victorian font and its platform from a position near to the main church door of a small medieval church and the placing of a new, much smaller font of Purbeck stone at the east end of the nave. The Chancellor granted a Faculty. As to a proposal to bury the old font, the Chancellor did not consider that appropriate and made the faculty subject to the following conditions: "(a) every reasonable attempt should be made to transfer the font to another church or chapel, (b) failing such transfer, museums should be contacted, (c) failing a museum, sale on the open market should be considered, (d) whatever disposal is contemplated, my prior consent will be required."

This was an appeal by the Victorian Society against the judgment of the Chancellor of Winchester Diocese of 12 March 2015, granting a faculty to replace the existing, Victorian font in the church with a new font made of Purbeck stone. The new font would be smaller than the Victorian font and would be installed on the south eastern, as opposed to south western, side of the nave. The Court decided that the Chancellor had erred and acted unfairly in his purported application of the written representations procedure, and that his judgment on the merits was flawed by several errors of law. Accordingly, the Court ordered that both his judgment and the resulting faculty be set aside.

The proposed works were the installation of four stained glass panels in the three south chancel window openings of the Grade I listed church and the shortening of all but four of seventeen pews, which had been stored behind the organ, in order to make the pews more easily moveable and to allow more flexible use of the nave. The Chancellor, having considered a detailed analysis of situation prepared by the petitioners, granted a faculty for all the proposed works.

The proposed works to the Grade II church involved a "a significant remodelling" of the porch. The Victorian Society, though not a party opponent, expressed strong objections that the works would involve the demolition of a “principal element” of the listed building, as the design would be so different from the original porch. Historic England expressed a preference for the porch being rebuilt close to its original design. The Diocesan Advisory Committee's only reservation was the proposed curtain heater over the door. The Chancellor determined that the benefits from the lighter and more comfortable and more welcoming internal arrangements which would result from the proposed glazing, outweighed the harm to the church’s special significance, and he therefore granted a faculty.

The Parochial Church Council and Lord Montagu of Beaulieu sought permission to re-establish a secure and permanent access to the vault beneath the Southampton Chapel in the church, to establish the condition of the substructure of the chapel and in particular the area supporting the Southampton Memorial in the Chapel, which commemorates the lives of members of the Wriothesley/Southampton family, many of whom were interred in the vault in the 16th-18th centuries. There had been some settlement of the monument in 1959. The vault formerly had two accesses, an external one, bricked up in 1899, and an access from inside the chapel, sealed up in the 1950s. Although the Church Buildings Council had concerns about the possible disturbance of human remains, the Chancellor was satisfied that the architect and others had made a good case for installing a new access from the chapel, to assist in monitoring the condition of the vault and chapel. He accordingly granted a faculty.

A petition was submitted for the removal of pews and the pew platforms from the church, to be replaced with chairs featuring upholstered seat and back pads, and to replace the existing heating with 30 wall-mounted radiators together with underfloor pipes all heated by a gas-fired boiler. The faculty was granted on the condition that as far as practicable gas would be supplied under a green tariff and carbon emissions caused by any non-renewable gas used are off-set. In respect of the removal of pews, four pews were to be retained and repositioned against the north and south walls; the increase in the area of wooden flooring to cover the current extent of the north and south aisles; and the provision that all the chairs would be covered in 'Espresso' upholstery, a dark brown to match the woodwork in the church.