Judgment Search

Downloads

Click on one of the following to view and/or download the relevant document:

Alphabetical Index of all judgments on this web site as at 1 October 2022

Index by Dioceses of 2022 judgments on this web site as at 1 October 2022

Reordering

Display:

The parish wished to carry out extensive internal reordering works to the church. The main item of contention was the removal of the 19th century stained deal pews (in order to afford greater flexibility to worship and community activities) and their replacement with 200 Howe 40/4 chairs The amenity societies had several reservations about the proposed works. The Victorian Society proposed the retention of a block of five pews either side of the central aisle. The Chancellor decided that a mixture of modern chairs and 19th century pews would look incongrous and not serve the ambitions of the church to engage more with the community: " ... in seeking to serve two masters, present needs and past aesthetics, there is the risk that it properly serves neither.  I am satisfied that the parish’s genuine wish is to be able to offer a resource to the community that it cannot presently offer." He therefore granted a faculty which authorised, inter alia, the replacement of all the pews with chairs.

The Chancellor granted a confirmatory faculty for the replacement of a modern octagonal entrance vestibule to the church by extending the front entrance and providing information panels about the Loseley Chapel; incorporating the former outside gravel area and south wall of the Chapel into an internal, informal meeting space; expanding the current kitchen area and the installation of underfloor heating throughout the new entrance and reception areas, together with reglazing and the renewal of the heating and ventilation system.

The petitioners wished to replace the existing 1980s upholstered chairs in the Grade II listed church with 150 new upholstered chairs, which were lighter in weight and would stack more easily. The Victorian Society objected to the proposal, citing the Church of England guidance that un-upholstered wooden chairs were more appropriate for historic church interiors. The Deputy Chancellor granted a faculty: the current chairs were difficult to move and were untidy, and the new chairs would not harm the significance of the church as a building of special architectural or historic interest. 

The petitioners wished to redesign the north porch as the main entrance of the church and include the re-siting there of medieval statues of St. Peter and St. Paul, which had at various times been fixed at different positions both outside and inside the church. In 2015 the statues had been moved to a stonemason’s workshop as a place of safety, and we’re currently at a conservationist’s workshop. The Society for the Protection of Ancient Buildings objected to the placing of the statues inside the north porch: they should be placed in the external niches above the (now redundant) south porch door, where they had once been fixed. The Chancellor determined that, for reasons of (inter alia) security, visibility and protection from weathering, the statues would be better placed in the refurbished south porch. The Chancellor granted a faculty for these and all the other proposed works.

The Chancellor granted an interim faculty for the removal of furnishings for cleaning following damage to the church by fire. He also authorised the removal of the pews into storage, the removal of a dais, and cleaning and redecoration.

The vicar and churchwardens wished to replace the church pews with chairs. The Chancellor was satisfied that the replacement of the pews with chairs was appropriate in the church and granted a faculty.

The petition proposed replacing the existing pew benches with new moveable pew benches by the ecclesiastical furniture designer Luke Hughes, and retaining the best examples of the current pews by their removal to the gallery. Historic England and the Victorian Society submitted objections, but did not become parties opponent.  The Chancellor granted a faculty. The pews introduced following the rebuilding of the church (known as "the Actors' Church") in 1795-6 had been adapted in a reordering in 1871-2, and were now in a very poor state of repair. The Chancellor considered that any harm to the architectural interest of the church would be low and the harm to the historical interest would be moderate. He found that the petitioners had made a convincing case for the proposals. The church would benefit from the introduction of moveable pew benches, which would provide improved seating and allow greater use of the church for services, events, concerts and commercial hiring.








The petition contained a number of reordering proposals designed to allow the church and parish room to work together or to be used independently of each other and to provide better facilities and a more flexible and attractive space within the church for use by the congregation and the wider community. There was an objection to the moving of the war memorial, in order to unblock the original north porchway and create a better access to the parish room. The Chancellor determined that there was a strong justification for the proposals and he granted a faculty.

Reordering proposals included: a glazed entrance lobby; a welcome area; a room for a crèche during services; a meeting room; a kitchen; and toilets. The works involved moving the rood screen and the font. The main area of contention was the moving of the rood screen, which was a war memorial. The Chancellor granted a faculty.

The proposals included the removal of two pews from the west end of the Grade II church and four from the north aisle, and the reduction in width of a further pew. The reasons for the proposals were to create: (a) a more useable space for a growing number of young families; (b) an area where some of the congregation can sit and enjoy refreshments after a service; (c) an area close to the main entrance which can accommodate noticeboards on which to communicate information; and (d) an area where a wheelchair can be positioned which is not at the rear of the church. Faculty granted.