Display:

The Chancellor authorised the removal of a block of pews from the north-west corner on the Grade II* Victorian church, in order to allow the installation of a disabled toilet and a servery.

The proposals were for a reordering of the north aisle by removing the pews and lowering the Victorian softwood timber pew platforms to the same level as the ceramic tiled gangways, to create a large area for multi-functional use. Provision was to be made for the installation of a servery and cupboards, and for the area to be rewired and a new lighting system installed. The petition contained no proposals for replacing the removed pews with chairs. The Chancellor was satisfied that the petitioners had made a case for the reordering, but declined to grant a faculty until the design, make and number of replacement chairs for the north aisle had been approved by the court.

The Chancellor granted a faculty for the replacement of the pews in the centre of the church nave and the chairs in the north and south aisles with new wooden chairs having upholstered seats and backs. The judgment contains a discussion by the Chancellor on the nature of the Church Buildings Council Guidance on Seating and its application.

Two petitions and two pending petitions relating to the exhumation of cremated remains, currently stored in a municipal cemetery on a temporary basis in non-biodegradable urns beneath plaques, on the expiration of the initial licences.  The chancellor considered the need for a faculty in such a situation, and indicated that he would be minded to grant a faculty where it could be shown that the original interment was never intended to be permanent. Faculties would also be granted in two cases on the basis of reinterment in a family grave elsewhere.

A faculty was sought to permit the exhumation of the remains of a husband, in order that they might be interred with the remains of his wife in another grave in the same cemetery. His wife had expressed a wish in her will to be buried with her husband, but her husband's remains had been interred in a family grave where there had previously been three

The Chancellor granted a faculty to allow the pews in the nave to be replaced with chairs, subject to the chairs being stained to match the other furniture in the Abbey.

The Dean of Arches refused the Victorian Society leave to appeal against the decision of the Chancellor of the Diocese to allow the replacement of the Abbey's nave pews with chairs.

Decision on costs in respect of the Re Bath Abbey [2018] EACC 1.

Faculty granted for improvements to the site of the former parish church, which includes the site of the town's war memorial.

The petitioner wished to exhume the remains of her baby daughter (who died in 1948) and of her husband (who died in 1989) from Bingham Cemetery, a few miles from her home in the nearby village of Gamston. At the time of the interments, Bingham was the place where people from Gamston were normally interred. The petitioner and her daughter and son-in-law had purchased two plots in Wilford Hill Cemetery, about one mile away from Gamston.  The intention was that the petitioner’s daughter and son-in-law should in due course be buried in one of the plots at Wilford Hill and that the petitioner’s husband’s and infant daughter’s remains should be transferred to the other grave, in which the petitioner would eventually be buried. The Chancellor considered that there were no exceptional circumstances to justify the exhumations, and he accordingly refused to grant a faculty. This was not a case of a desire for remains to be moved to a family grave, but to exhume from a family grave, in which it was possible for the petitioner’s remains to be interred in due course.