Display:

The petition related to improvements to the entrance and pathways to the church. This involved removal of a large number of old memorials which had been laid as paving during the 1900s. These memorials were inclined to be slippery underfoot when wet, giving rise to health and safety concerns. The Chancellor granted a faculty, subject to a condition that within nine months a report should be submitted concerning progress on the work and as to the most appropriate way to deal with the old memorials removed from the pathways.

The proposals were to remove two pews and book boards from the west end of the nave, to re-site the font centrally in the west bay of the nave, to introduce kitchen cupboards against the north wall of the tower, to introduce display units and cupboards at the west end of both aisles and to do various works in the vestry. There were objections to the moving of the font and the loss of some pews. The Chancellor determined that the proposals were both necessary and appropriate and granted a faculty.

The Chancellor granted a faculty for some minor reordering of the chancel of the church, to include moving the stone altar forward by 1 metre, to allow the celebrant to face westwards. The work also included the removal and disposal of the children's choir stalls.

The Chancellor considered two applications for faculties for proposed memorials, both of black polished stone with kerbs. One design incorporated a painted scene of a fisherman against a sunset, and the other featured a stained glass insert with a design of an angel. The Parochial Church Council supported the applications, but the Diocesan Advisory Committee recommended refusal in each case. The Chancellor refused to grant faculties. He determined that the proposed designs would be harmful both to the character of the churchyard, and to the contribution it makes to the setting of the Grade I listed church.

In 1972 a reredos had been installed in the church of St. James Grimsby (now Grimsby Minster) in memory of a parishioner's wife. The reredos had been made by the sculptor Frank Roper to a design by the architect George Pace. In the course of a reordering in 1995, which was carried out without faculty, the reredos was removed and stored in the church. Some other items of furnishing were also removed at the time and there present whereabouts were unknown. The petitioners in the present case wished to relocate the reredos to the church of All Saints Branston. The Chancellor granted a faculty, but directed that the archdeacon should prepare a list of the furnishings removed in 1995, with the names of the donors and locations of the items, if known, with a view to the Chancellor then making an order in respect of those items.

In 2008, the church architect sought formal advice from the Diocesan Advisory Committee for internal redecoration of the church. A revised request for formal advice was submitted in 2011. The DAC issued a certificate (with provisos) in respect of "a single coat of lime wash to the interior of the church". Work started in 2013, although no faculty had been granted. By the beginning of 2017, the walls were discoloured with algae. The architect advised the PCC that any remedial work and repainting would be covered by the earlier faculty (which in fact did not exist). Repainting was carried out in 2017, but with white clay paint instead of lime wash. When it was discovered by the DAC Secretary that the work had been done without faculty, an application was made for a confirmatory faculty. The Chancellor granted a faculty, but criticised the architect for allowing work to proceed without first making sure that a faculty had been granted, and he directed that the architect should pay two-thirds of the court fees.

The Vicar and Churchwarden sought permission to remove and dispose of six pews from the rear area of the church in order to establish a flexible area for use for various activities, and also to erect an additional plaque directly under the present War Memorial wall plaque in order to add ten missing names. The Chancellor had already, on application, granted an interim faculty for the memorial plaque, so that it could be completed prior to the war centenary commemorations. The Chancellor was satisfied that the petitioners had made out a case for the removal of the pews and granted a faculty.

Faculty refused for a two-storey church extension on the grounds of size and appearance.

The proposals were to remove the front seats in the sanctuary; to extend the Chancel step into a semi-circle and install a moveable altar rail and locate the Side Altar as a nave altar; to remove all the wooden flooring, cut down the pews whilst retaining the pew ends, and so to make the pews moveable; and to provide ramps to run west and east along the wall line from the southwest door. Principles in Re St. Alkmund Duffield considered. Faculty granted for all items, apart from the removal of pews west of the cross aisle (except those next to the proposed ramp).

The petition proposed the removal and disposal by sale of the existing 25 pews and their replacement with 125 Howe 40/4 chairs. The Deputy Chancellor granted a faculty.